Tortilla: Mexická klasika, která dobije i vaši kuchyni

Tortilla

Co je to tortilla?

Kdo by neznal tortillu - tenhle báječný mexický chlebík, co si v poslední době podmanil snad celý svět. Je to vlastně taková tenká placka bez kypření, kterou Mexičani odjakživa dělají z kukuřičné mouky. V Mexiku z ní kouzlí všechno možné - tacos, burritos, enchiladas nebo třeba quesadillas. Spousta lidí si tortillu plete s naší klasickou kukuřičnou plackou, ale to jsou vlastně dva docela rozdílné výrobky.

Tortilla se totiž dělá ze speciálně upravených kukuřičných zrn, zatímco na naši placku se používá obyčejná kukuřičná mouka. Ten mexický způsob úpravy kukuřice - říká se mu nixtamalizace - spočívá v tom, že se zrna vaří ve zvláštním louhovém roztoku. Díky tomu jsou pak zdravější a chutnají líp. A právě proto má tortilla tu svojí nezaměnitelnou chuť a konzistenci, kterou u běžné kukuřičné placky prostě nenajdete.

Historie a původ

Tortilla není jen obyčejná placka z kukuřičné mouky - je to klenot mexické kuchyně s kořeny hluboko v historii. Když se ponoříme do minulosti, zjistíme, že už Mayové a Aztékové si na podobných plackách pochutnávali před devíti tisíci lety. Kukuřice, ze které se tyhle dobroty vyrábí, byla pro tyhle dávné národy posvátná - byla symbolem života a prosperity. Název tortilla má původ ve španělštině, kde torta znamená malý koláč - což docela trefně vystihuje její placatý tvar. Když v šestnáctém století připluli do Mexika Španělé, všimli si, že tyhle placky jsou všude, kam se podívají, a tak jim dali tohle jméno. V celé Střední Americe najdete různé verze kukuřičných placek, i když jim třeba říkají jinak. Každý region si časem vytvořil svůj vlastní styl - někde je dělají tenčí, jinde tlustší, každý má svůj způsob přípravy. Ať už jde o tenoučké tortilly na tacos nebo silnější na namáčení do salsy, tenhle pokrm si už po staletí drží své výsadní postavení v jídelníčku místních lidí.

Tradiční výroba tortilly

Výroba pravý mexický tortilly je vlastně docela zajímavá věc. Když se nad tím zamyslíte, tenhle jednoduchej placek se dělá už několik tisíc let pořád stejně. Nejdřív se musí kukuřice uvařit ve vodě s vápnem - tomu se říká nixamalizace. Není to jen tak, tenhle fígl totiž dělá tortillu zdravější a líp se pak zpracovává. Z uvařený kukuřice se pak umele těsto, kterýmu Mexičani říkají masa. Z něj se pak rukama vytvarujou tenký placky a ty se opečou na rozpálenný plotně - comalu. A je to! Tortilla je na světě. Je super, že se do ní dá zabalit prakticky cokoliv - fazole, maso, sýr nebo zelenina. Můžete ji jíst samotnou nebo z ní udělat nějakej složitější pokrm. Je to prostě takovej kukuřičnej zázrak, kterej se v mexickejch rodinách dělá už po generace. A jestli tomu říkáte tortilla nebo prostě placka, na tom nesejde - je to kus poctivý mexický historie na talíři.

Druhy tortill

Když se řekne tortilla, většina z nás si vybaví mexickou kuchyni a její báječné placky. Ty se vyrábějí buď z pšeničné, nebo kukuřičné mouky. Právě kukuřičné tortilly jsou to pravé mexické zlato. Připravují se speciálním způsobem - kukuřice se nejdřív vaří v louhu a pak máčí, čemuž se říká nixtamalizace. Díky tomu jsou tortilly nejen lépe stravitelné, ale mají i tu správnou chuť a vůni. V mexické kuchyni najdeme hned několik druhů těchto placek. Ty menší a ohebnější se používají na tacos, do kterých se balí různé dobroty. Pak máme větší tortilly na enchiladas - to jsou takové závitky s náplní, které se přelévají omáčkou. No a ty úplně největší? Ty patří do burrita, kde se setkává maso s fazolemi, zeleninou a sýrem v jednom šťavnatém balíčku.

Křupavá tortilla, zlatavá jako sluneční svit, je prázdným plátnem pro kulinářskou fantazii.

Bořivoj Král

Nutriční hodnota

Tortilly jsou báječné placky, které najdete snad v každé domácnosti. Dodají vám spoustu energie a jsou fakt výživné. Hlavně díky škrobu, který v nich najdete. Navíc obsahují i trochu bílkovin a vlákniny, což tělu určitě prospěje. A víte, co je na nich super? Jsou přirozeně bez lepku, takže je můžou jíst i lidé s celiakií nebo ti, co lepek nemusí. Jasně, záleží na tom, z jaké mouky je uděláte a co do nich přidáte - každá tortilla může být jiná. Když třeba při pečení přidáte tuk, budou kaloričtější. Ale zase když použijete celozrnnou kukuřičnou mouku, dostanete do těla víc vlákniny a dalších dobrých věcí. Chcete-li vědět přesně, co jíte, mrkněte na obal - tam najdete všechny důležité informace o složení.

Všestranné využití v kuchyni

Tortilly jsou v dnešní kuchyni naprostý poklad - dokážou se přizpůsobit čemukoli, co si zamanete. Jejich jemná, nevtíravá chuť přímo vybízí k tomu, abyste je naplnili vším možným, od slaného až po sladké dobroty. Když dostanete chuť na něco lehčího, stačí je naplnit grilovanou zeleninou a rozdrobenou fetou. Nebo si dopřejte pořádnou večeři - zabalte do nich šťavnaté kousky kuřete se salsou. A když je osmažíte dozlatova, není nic lepšího než je namáčet do krémového guacamole. Kukuřičné tortilly, bez kterých se mexická a středoamerická kuchyně neobejde, jsou jako stvořené k dušenému masu nebo voňavým fazolím. Je to prostě taková kulinářská hra - můžete zkoušet různé náplně, omáčky a způsoby podávání, dokud nenajdete svoji oblíbenou kombinaci.

Tipy na přípravu

Když chcete upéct pořádnou domácí tortillu, je potřeba znát pár fíglů. Těsto musí mít správnou konzistenci - nesmí se lepit a mělo by být příjemně vláčné a poddajné. To zajistíte tak, že do mouky pomalu přiléváte vlažnou vodu a pořádně propracujete. Na pravou mexickou tortillu sežeňte masa harinu, to je speciálně upravená kukuřičná mouka. Když ji neseženete, dá se použít i běžná jemná kukuřičná mouka. Než začnete válet placky, nechte těsto aspoň půl hodiny odpočinout v lednici. Pak stačí rozpálit pánev, nic nepřimazávat a opéct placky z obou stran do zlatova. Hotové tortilly zabalte do čisté utěrky, aby vám hezky změkly a zůstaly vláčné.

Vlastnost Tortilla Palačinka
Základní surovina Kukuřičná mouka Pšeničná mouka
Tloušťka Tenká (cca 2-3 mm) Silnější (cca 5-10 mm)
Sladká chuť Ne Často ano

Oblíbené recepty s tortillou

Tortilly jsou neodmyslitelnou součástí mexické kuchyně a bez nich si asi těžko představíme pravé mexické jídlo. Kromě klasických pšeničných placek můžete vyzkoušet i jejich kukuřičnou variantu, která je v Mexiku dokonce oblíbenější. Z těchto placek pak snadno připravíte třeba tacos nebo enchiladas. I když tortilly běžně koupíte v každém supermarketu, domácí verze má svoje kouzlo. Jejich příprava je vlastně docela jednoduchá - stačí zamíchat mouku s vodou a špetkou soli, vytvarovat placky a krátce je opéct. A pokud chcete experimentovat, můžete do těsta přidat třeba bylinky nebo pikantní chilli. Věřte, že čerstvě připravené tortilly chutnají úplně jinak než ty kupované.

Tortilla v české kuchyni

Tortilla patří mezi nejoblíbenější mexické placky, které si v poslední době získávají srdce i českých strávníků. Tahle tenká placka z kukuřičné mouky je prostě báječná věc! Můžete si s ní vyhrát, jak chcete - zabalit do ní prakticky cokoliv od masa přes zeleninu až po sýry. Je super, že tortillu můžete jíst jak teplou, tak studenou, stočenou do ruličky nebo prostě jen přeloženou. Kukuřičná placka se u nás pomalu stává běžnou součástí jídelníčku a není divu - skvěle nahradí klasický chleba nebo rohlík. Hodí se fakt ke všemu - namáčejte ji do dipů, přikusujte k polévce nebo z ní vytvořte hlavní jídlo. Je fuk, jak si tortillu připravíte - tahle mexická dobrota vás dostane svou jednoduchostí a skvělou chutí.

Zajímavosti o tortille

Tortilla patří mezi nejstarší pochutiny mexické kuchyně a bez ní si místní život ani neumí představit. Tahle tenká placka z kukuřičné mouky provází obyvatele Střední Ameriky už tisíce let. Aztékové ji využívali nejen jako jídlo, ale taky jako praktický obal na potraviny nebo dokonce příbor. Když do země přišli Španělé, tortilla je natolik okouzlila, že jí dali jméno podle malé španělské omelety, které se podobala. I když se původně dělala jen z kukuřice, dneska hlavně na severu Mexika narazíte i na pšeničnou variantu. Výroba tortilly je skutečné umění, které se v rodinách předává z mámy na dceru. Začíná to vařením kukuřice ve speciálním louhovém roztoku - říká se tomu nixtamalizace. Díky tomu jde zrní líp mlít a má víc živin. Z nixtamalizované kukuřice se pak udělá těsto, vytvarují se placky a ty se pečou na rozpálené plotně, dokud nejsou pěkně nadýchané a zlatavé. Z tortilly můžete připravit spoustu dobrot - tacos, burritos, enchiladas nebo třeba quesadillas.

Publikováno: 07. 08. 2025

Kategorie: jídlo a pití